Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

GP Βραζιλίας: Pole και στο Ιντερλάγκος για τον Hamilton

Σε μία περίοδο ελεύθερων δοκιμών όπου η απειλή βροχής δημιουργούσε διαρκή πίεση σε ομάδες και οδηγούς, ο Lewis Hamilton κατάφερε να πανηγυρίσει την pole position για το Grand Prix Βραζιλίας, που αποτελεί τον εικοστό και προτελευταίο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής επιβλήθηκε του μεγάλου του αντιπάλου φέτος, Sebastian Vettel, με τους teammates τους να ακολουθούν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η πίστα του Ιντελάγκος υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με συννεφιά, πιθανότητα βροχής στο 60%, θερμοκρασία αέρα στους 23 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 40. Το ξεκίνημα του Q1 βρήκε όλους τους οδηγούς να βγαίνουν νωρίς-νωρίς για γύρο ώστε να προλάβουν τον καιρό, απόφαση σοφή καθώς οι πρώτες ψιχάλες άρχισαν περίπου 10 λεπτά πριν το φινάλε.
Με την αντίστροφη μέτρηση στα 3 λεπτά άρχισε να μετατρέπεται σε ελαφριά βροχή, πράγμα που ήταν καθοριστικό για τους χρόνους. Στην κορυφή ο Max Verstappen ήταν ταχύτερος όλων με τις Ferrari να είναι αμφότερες στα 247 χιλιοστά του δευτερολέπτου μακριά.
Στην ουρά όμως έγινε χαμός, καθώς η διαφορά από τον δέκατο-τρίτο έως τον δέκατο ένατο ήταν στα μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου! Στους χαμένους ήταν ο Carlos Sainz με τη Renault, o Brendon Hartley με τη Scuderia Toro Rosso, οι δύο οδηγοί της Williams και ο Lance Stroll Με τη Williams.
Η βροχή δεν εντάθηκε, το ξεκίνημα του Q2 βρήκε όλους να βγαίνουν στην πίστα με σλικ ελαστικά. Οι Ferrari έβαλαν τα soft σε μία κίνηση στρατηγικής την οποία μιμήθηκαν οι Red Bull στην πορεία, μάταια όμως καθώς οι οδηγοί τους δεν βελτίωσαν τις επιδόσεις που είχαν κάνει νωρίτερα με τα super soft. Έτσι θα εκκινήσουν με τα ελαστικά με τα κόκκινα διακριτικά, όπως άλλωστε και οι Mercedes.
Ταχύτερος ήταν ο Valtteri Bottas, με τους Vettel, Hamilton να ακολουθούν ενώ στην ουρά, είχαμε πάλι έντονο ενδιαφέρον στο φινάλε. Με τη βροχή να δυναμώνει ξανά, έκπληξη ήρθε από τον Charles Leclerc που πρόλαβε να κάνει γύρο που τον έφερε εντός Q3, αφήνοντας στη ζώνη του αποκλεισμού την Haas του Kevin Magnussen, τις δύο Force India, τη Renault του Nico Hulkenberg και τη Williams του Sergey Sirotkin.
Έτσι στη μάχη της Pole βρέθηκαν οι Bottas, Vettel, Hamilton, Verstappen, Raikkonen, Ricciardo, Grosjean, Leclerc, Ericsson, Gasly. Όμως υπήρχε και παρασκήνιο, καθώς λίγο νωρίτερα ο Vettel είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα περίεργο συμβάν. Ο έφορος της FIA τον επέλεξε για τυχαίο έλεγχο βάρους, όμως ο Γερμανός ήθελε να βγει γρήγορα στην πίστα για να προλάβει τη βροχή! Η μεταξύ τους ένταση είχε ως αποτέλεσμα ο οδηγός της ιταλικής ομάδας να μη δεχθεί να σβήσει τον κινητήρα της SF71-H, καθιστώντας αδύνατο το αξιόπιστο ζύγισμα. Πράγμα που μπορεί να φέρει τιμωρία για τον Vettel.
Η βροχή συνέχισε το γνώριμο παιχνίδι στο ξεκίνημα του Q3 αφού ατόνησε και όλοι βγήκαν στην πίστα με super soft ελαστικά. Στην πρώτη ζαριά, ο Hamilton τοποθέτησε εαυτόν στην κορυφή με νέο ρεκόρ πίστας, στο 1.07.301, την ώρα που ο Bottas έμπαινε σφήνα ανάμεσα στις δύο Ferrari. Όλα αυτά, με μόλις 155 χιλιοστά του δευτερολέπτου να χωρίζουν τους τέσσερις πρώτους!
Στο δεύτερο πέρασμα ο Hamilton βελτίωσε τον χρόνο του και ήταν ο μόνος από τους κορυφαίους συνδυασμούς, εξασφαλίζοντας έτσι την δέκατη pole position και #100 για τη Mercedes στη Formula 1. Δίπλα του στην πρώτη σειρά του grid θα είναι ο Vettel αν και ακόμα έχουμε το ερωτηματικό σχετικά με το θέμα του… ζυγίσματος.
Η δεύτερη σειρά θα είναι Φινλανδική ενώ στην τρίτη δεν θα είναι ο Daniel Ricciardo στο πλάι του Max Verstappen, καθώς έχει ποινή 5 θέσεων στο grid και θα εκκινήσει ενδέκατος.
Αναλυτικά η κατάταξη:
brazil18-quali-times640
Το Grand Prix Βραζιλίας αρχίζει στις 19.10 ώρα Ελλάδας.
NEWAUTO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου